Συμμετοχή Τμήματος Α2 σε Ερευνητικό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2024 οι μαθητές/-τριες του Τμήματος Α2 συμμετείχαν σε πανελλήνια σχολική έρευνα που οργάνωσε το ΕΠΙΨΥ – Ερευνητικό Κέντρο της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. – με τίτλο «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση ουσιών, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και την ψυχοκοινωνική υγεία» (Έρευνα ESPAD – Ελλάδα). Η έρευνα πραγματοποιείται στη χώρα μας κάθε τετραετία τα τελευταία 40 χρόνια (από το 1984), αποτελεί το ελληνικό σκέλος της ευρωπαϊκής έρευνας «European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs» στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες πηγές συλλογής στοιχείων για τις συνήθειες των εφήβων, ιδιαίτερα εκείνες που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Εστιάζει στο κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών, τη χρήση ουσιών και την υιοθέτηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοιχηματισμό / τζόγο. Τα ευρήματά της αξιοποιούνται στο σχεδιασμό προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής και σωματικής υγείας των εφήβων.

Δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αδ. Γκάγκα επισκέφτηκε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο όπου συμμετείχε στις εργασίες του «20th International Particle Physics Masterclasses 2024». Οι μαθητές/-τριες, αφού παρακολούθησαν ακαδημαϊκές εισηγήσεις, επεξεργάστηκαν πειραματικά δεδομένα από το CERN. Είχε προηγηθεί, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, η διεξαγωγή στο σχολικό μας χώρο της δράσης «Το πείραμα του Ερατοσθένη: Υπολογισμός της Ακτίνας της Γης» που διοργανώνεται από την ΠΑΝΚΕΦΕ με τη συμμετοχή του Τμήματος Β1.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Λονδίνο

Τα Πολιτιστικά Προγράμματα Σχολικής Δραστηριότητας που διεξάγονται φέτος στο σχολείο μας με τίτλο «Μουσειακή Αγωγή: Γνωριμία με τα Μουσεία της Ευρώπης» και «Αναζητώντας Ελληνικές Αρχαιότητες στο Εξωτερικό» πραγματοποίησαν κοινή εκπαιδευτική εκδρομή στο Λονδίνο από 13 έως 17 Μαρτίου 2024. Οι 40 συνολικά μαθητές/-τριες με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους Μ. Αναστασάκη, Χ. Μαρούγκα, Χ. Παγώνη και Α. Σούρρα επισκέφτηκαν το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών και την Εθνική Πινακοθήκη ερευνώντας βιωματικά τα κύρια εκθέματά τους και, παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα άλλα βασικά αξιοθέατα της πόλης του Λονδίνου και του Windsor, αποκτώντας μια πολύτιμη εμπειρία επιμόρφωσης και αναψυχής.

Συμμετοχή στην έκθεση Εικονικής Επιχείρησης του «Junior Achievement Greece»

Την Παρασκευή 16-02-2024, οι μαθητές/-τριες της Α΄ τάξης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο «Νεανική Επιχειρηματικότητα», υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Δ. Σουλτάτη ως συντονίστριας του Προγράμματος, συμμετείχαν με το δικό τους περίπτερο στην έκθεση των Εικονικών Μαθητικών Επιχειρήσεων που διοργάνωσε το «Junior Achievement Greece» στο εμπορικό κέντρο «Τhe Mall Athens» όπου παρουσίασαν το πρωτότυπο προϊόν της επιχειρηματικής τους ιδέας σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση στη δόμηση των κτιρίων.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Προγράμματος «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο Υπουργείο Οικονομικών

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές/-τριες της Α΄ τάξης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο «Νεανική Επιχειρηματικότητα» επισκέφτηκαν, κατόπιν πρόσκλησης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και συνομίλησαν με τον Υπουργό κο Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και τις προοπτικές ανάπτυξης της Εικονικής τους Επιχείρησης που ασχολείται με την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ερευνητικές Εργασίες 2014-2015

Ερευνητικές Εργασίες Α΄ Λυκείου:
A1 – ΥΓΕΙΑ- ΔΙΑΤΡΟΦΗ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
A2 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
A3 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Α4 – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Α5 – ΑΛΥΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Ερευνητικές Εργασίες Β΄ Λυκείου
B1 – ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ
B2 – ΥΓΕΙΑ-ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
B3 – ΓΥΝΑΙΚΕΣ
B4 – ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

Ερευνητικές Εργασίες 2013-2014

Τμήμα Α1 – Υπεύθυνος Καθηγητής: Χαραλαμπίδης Γεώργιος
Αθλητισμός, Υγεία, Τεχνολογικές Υποδομές και Τεχνολογικός Εξοπλισμός του Δημού Κηφισίας

Τμήμα Α2 – Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Διαπούλη Λουίζα (Α΄ Τετράμηνο) – Πα?ζη Όλγα (Β΄ Τετράμηνο)
Ελλάδα και Θάλασσα

Τμήμα Α3 – Υπεύθυνος Καθηγητής: Μαρούγκας Χρήστος
Οι Μαθηματικοί της Αρχαιας Ελλάδος πριν τον Πλάτωνα και μετά τον Αριστοτέλη και το φιλοσοφικό δίπολο Πλάτωνος Αριστοτέλους ή αλλιώς απο που πηγάζει η γνώση.

Τμήμα Α4 – Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σίσκου Μαριάννα
Τα παιδία παίζει

Τμήμα Β1 – Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σίσκου Μαριάννα
Ανακαλύπτω τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Μικρού Πρίγκιπα.

Τμήμα Β2 – Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δερμιτζάκη Μαρία
Διερεύνηση εκπαιδευτικών συστημάτων χωρών ανά τον κόσμο και συγκριτική μελέτη τους σε σχέση με την Ελλάδα.

Τμήμα Β3 – Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μουχτή Κων/να
Η θέση της γυναίκας διαχρονικά σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Τμήμα Β4 – Υπεύθυνος Καθηγητής: Μπαλής Δημήτριος
Η αναζήτηση της διαίσθησης των μαθητών μεταξύ τυχαιότητας και αιτιοκρατίας.

Ράδιο Β3 2012-13: Η Χριστουγεννιάτικη εκπομπή

Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας «Ψηφιακή Τάξη: Ένα δημιουργικό γραφείο» οι μαθητές του Β3 του σχολικού έτους 2012-13 εξερεύνησαν τις δυνατότητες παραγωγής  κατ” απαίτηση ραδιοφωνικών εκπομπών μέσω Διαδικτύου.
Τον Δεκέμβριο του 2012 η ομάδα του Διαδικτυακού ραδιοφώνου ηχογράφησε την πρώτη της παραγωγή, μια Χριστουγεννιάτικη εκπομπή με μουσική και ευχές για το 2013 που ερχόταν.
Ένα χρόνο μετά η εκπομπή αναμεταδίδεται από τον δικτυακό τόπο του Σχολείου δίνοντάς μας την ευκαιρία να νοσταλγήσουμε, να επαναλάβουμε τις ίδιες ευχές για υγεία και πρόδο και να ευχηθούμε τον επόμενο Δεκέμβριο οι συντελεστές της εκπομπής να συνεχίζουν την πορεία τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κάντε κλικ για να ακούσετε την Χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Δεκεμβρίου του 2012.