Δεν είναι όλα εύκολα και απλά στη ζωή και ειδικά όταν βρεθείς μπροστά σε μία έκτακτη ανάγκη και μία σου κίνηση μπορεί να σώσει ζωές. Αυτό προσπάθησε να περάσει στους μαθητές του 3ου Λυκείου Κηφισιάς ο πυραγός Παναγιώτης Καλβέλης, εκπαιδευτής από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θρακομακεδόνων, το πρωί της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου, προσκεκλημένος του διευθυντή του Λυκείου κ. Ηλία Κούτσικου, στο πλαίσιο βιωματικής άσκησης κατάσβεσης φωτιάς.
Αν και ήταν μια βροχερή μέρα, άρα και δύσκολη ως προς το άναμμα μιας φωτιάς, ο πυραγός άναψε μία με τα κατάλληλα εύφλεκτα υλικά στην αυλή του σχολείου και την έσβησε με τον κατάλληλο πυροσβεστήρα ο κ. Κούτσικος, μιας και λόγω αέρα κρίθηκε επικίνδυνο να την κατασβέσουν μαθητές.
Στη συνέχεια ο κ. Καλβέλης έδειξε στους μαθητές του Λυκείου τη χρήση των πυροσβεστήρων αλλά και την αιτία που ανάβει μια φωτιά και ποιους τρόπους έχουμε κάθε φορά στη διάθεσή μας να την αντιμετωπίσουμε.
Ο κ. Κούτσικος, καθηγητής φυσικής με ειδίκευση στην σεισμολογία, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, συνεργείο της οποίας βρισκόταν στο χώρο του Λυκείου για να καλύψει τη δράση, ανέφερε ότι δεν αρκούν μόνο οι ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά πρέπει επίσης να γίνεται εκπαίδευση σε χρήση πυροσβεστικών μέσων, όπως οι πυροσβεστήρες και ο λόγος γιατί μετά το σεισμό, για παράδειγμα, συνήθως ακολουθεί και φωτιά. Μάλιστα, στην περίπτωση της Αθήνας η οποία χρησιμοποιεί πλέον ως καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο, είναι επιτακτικός και ο τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Μάλιστα έφερε πολλά παραδείγματα από σχολεία της Ιαπωνίας, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί στα πλαίσια της μετεκπαίδευσής του στον τομέα της σεισμολογίας. Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι η καθαρότερη καύσιμη ύλη αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζει, ως προς τη τήρηση των προδιαγραφών για τη χρήση του, τους καταναλωτές, που θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τρόπους, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, που θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέρθουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Ο κ. Κούτσικος μας επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση των μαθητών και ενδεχομένως των οικογενειών τους για τη σωστή αντιμετώπιση καταστροφών.
Πηγή: Εφημερίδα Κηφισιά (Πατήστε εδώ για να δείτε το link της δημοσίευσης)